Minden ami víz-, gáz-, fűtésszereléshez szükséges

Kérdése van? Hívjon minket! +36 ( 52 ) 541-172

Családi ház szellőzés tervezés

 

Új építésú, az átlagosnál jobb energetikai besorolású családi ház ma már elképzelhetetlen magas hatásfokú hővisszanyerős szellőztető nélkül. Ennek fő oka a 2020-tól életbe lépő új épületenergetikai követelményrendszer. Hővisszanyerős szellőztető rendszer beépítésével az alábbi előnyöket élvezheti:

  • Mindig friss levegő: lakásában a levegő mindig friss, ezáltal életminősége jelentősen javul. Egészsége, pihenésének minősége sokkal jobb.
  • Kevesebb por, pollen, szmog és zaj: a szellőztető rendszer az utcáról érkező szmog, pollen, porszennyezést is lecsökkenti. Sőt, az utcáról beszűrődő zajok is megszűnnek! Pollenallergiásoknak pollenszűrő szerelhető a gépbe vagy a szellőztető rendszerbe.
  • Szagok: mivel a szellőzés folyamatos, a bent keletkezett szagok nem tudnak elterjedni, feldúsúlni. A konyhába és mellékhelyiségbe távkapcsoló (akár vezeték nélküli változat) tehető, igény esetén a szellőztető rendszer normálból magas fokozatba kapcsolható. A kívülről érkező szagok (pl. a szomszéd szabálytalan tüzelése miatt) aktívszén szűrővel semlegesíthetők.
  • Pára: a folyamatos szellőzés miatt a pára nem dúsul fel, így problémát sem okozhat. A penészes fal kizárt. Téli fagyos időszakban inkább az alacsony páratartalom okozhat gondot.

 

Tervezés

Már tervezéskor vegye figyelembe, hogy családi házában szellőztető rendszer lesz.

  • Legyen a hővisszanyerő gépnek alkalmas helye. Nagyobb házakban ez a gépészeti helyiség, a garázs, vagy a mosókonyha. Kisebb házakban ez lehet a konyha, az előtér, de akár egy előszoba szekrény is. Kisebb alapterületű házakba mennyezetre függesztett gépeket javaslunk.
  • Legyen kijelölve, hogy a friss levegő hol lép be a lakásba, illetve a kidobott levegő hol távozik a lakásból. A legegyszerűbb megoldás az oldalfali kivezetés. Ha erre nincs lehetőség, akkor tetőátvezetőket javaslunk. A friss levegő bevezetésére az épület délre néző oldala nem alkalmas. 
  • Legyen kijelölve, hogy az elosztó légcsatorna hol vezethető. Új családi házak esetén a leggyakoribb megoldás a vasbeton födémben való csővezetés. Ha erre nincs lehetőség, akkor a födém fölött is vezethető a légcsatorna. A légcsatornákat minden esetben a termikus burkon belül kell vezetni. 

Hőszükséglet számítás és épületenergetika (hűtés és fűtés)

A tervezés során vegye figyelembe a hővisszanyerés épületenergetikai hatását is. Itt elsősorban arra gondolunk, hogy a magas hatásfokú hővisszanyerő gép akár 50%-ot is csökkent épületének fűtési teljesítmény igényén! Ez kisebb hőtermelőt, kisebb hőleadó felületeket, végsősoron sokkal olcsóbb fűtési rendszert eredményez!

Fűtés és hűtés

Kizárólag a levegő felfűtésével a családi ház fűtése nem oldható meg. Erre csak azok a passzívházak alkalmasak, amelyek fűtési teljesítény igénye 10 W/m2 alatt marad. Ilyen passzívházak még nemzetközi mércével mérve is igen ritkák. Feltétlen szükség van valamilyen kiegészítő fűtésre (pl. a fürdőszobába elhelyezett fürdőszoba radiátor akár elegendő is lehet). Örök kérdés a hűtés. A szellőző levegővel inkább a levegő páratartalma, mint hőmérséklete befolyásolható. Felülethűtéssel rendelkező lakásokhoz javasoljuk a levegő páratartalmának csökkentését.

 

Kérdések, amiről a lakó dönt

A felhasználónak az alábbi kérdésekről kell döntenie:

  • Normál hőcserélős vagy entalpia hőcserelős (párát is visszanyerő) gépet szeretne inkább? 
  • Milyen mértékben szeretné automatizálni a rendszerét? Az elérhető megoldások a kézi kapcsolótól az épületfelügyeleti rendszerekig terjednek. 
  • Esztétika: mi jelenjen meg a szobákban? Nagy választékban választhatók formatervezett rácsok. 

 

Kapcsolatfelvétel

A kapcsolatfelvételhez kérem olvassa el az Adatvédelmi szabályzatát!!

 

Elolvastam a cég Adatvédelmi Szabályzatát, a benne foglaltakat tudomásul vettem